آموزش

از مهم‌ترين زمینه‌های فعاليت مجتمع نيکوکاری توان‌یابان حوزۀ آموزش است که با رویکرد کاربردی و مهارت‌محور در سه بخش اصلی فعال می‌باشد.
از ابتدای تأسیس مجتمع تا کنون (1401 ش.) مجموعاً 2800 دانش‌آموز و کارآموز توان‌یاب در بخش‌های مختلف آموزشی اين مجتمع به فراگيری دانش و مهارت پرداخته و فارغ‌التحصیل شده‌اند.
بخش‌های آموزشی مجتمع عبارت است از:

آموزش متوسطه اول ، متوسطه دوم، پیش دانشگاهی و کار و دانش

مجتمع با راه اندازی دو مدرسه آموزشی از راه دور دخترانه به نام توانگران و پسرانه به نام توان‌یابان برای دانش‌آموزانی که از تحصیل بازمانده‌اند در رشته‌های نظری و کار و دانش فرصت درس خواندن ایجاد کرد تا بتوانند از این راه تا مقطع دیپلم تحصیل کنند.

آموزش فنی و حرفه‌ای

توان‌یابان علاوه بر تحصیل و گذراندن دوره مدرسه و گرفتن دیپلم بر پایه رویکرد مهارت‌محور مجتمع، از بدو تأسیس با گرفتن مجوز از سازمان فنی و حرفه‌ای استان خراسان رضوی دارای آموزشگاه فنی و حرفه‌ای آزاد است و در رشته‌های مصوب در مجوز، مشغول مهارت‌آموزی به توان‌یابان است. رشته‌های الکترونیک، برق، امور اداری، امورمالی و بازرگانی، خدمات آموزشی، صنایع دستی (بافت)، صنایع پوشاک، فناوری اطلاعات، هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی، صنایع دستی (چوب، فلز، سفال، سنگ، شیشه، چرم، صنایع دستی (دوخت‌های سنتی)، فرش

آموزش‌های آزاد

آموزش‌های آزاد کلیه آموزش‌های هنری از قبیل دوره‌های موسیقی، عکاسی، طراحی و گرافیک، تولید محتوا و رسانه، یوگا، بوچیا و… را شامل می‌شود.

توانبخشی

توان‌بخشی یا بازتوانی فرایندی است که در آن به فرد توان‌خواه کمک می‌شود تا توانایی‌های ازدست‌رفتۀ خود پس از یک واقعه، بیماری یا آسیب را که منجر به محدودیت عملکردی وی شده‌است، بازيابی کند.
خدمات توان‌بخشی مجتمع در ساختمان اهداییِ نیکوکار محترم جناب حاج آقای رحیمیان با بهره گیری از پزشکان و متخصصان نیکوکار در زمینه‌های زير جريان دارد:

جسمی‌حرکتی

پس از غربالگری جسمی‌حرکتی 160 تن از توان‌يابان، خدمات توانبخشی اين حوزه شامل فيزيوتراپی، حرکات اصلاحی و ماساژدرمانی با همت داوطلبانه و نظارت راهبردی آقای دکتر طاهری عضو هيئت علمی دانشکدۀ علوم ورزشی دانشگاه فردوسی مشهد و با کمک در محل مجتمع آغاز شده و در حال توسعه است.

روان‌شناختی

خدمات مشاوره و ارتقاء سلامت روان، با کمک متخصصان روان‌درمانگر و پس از اجرای غربالگری روان‌شناختیِ بيش از يکصد تن از توان‌يابان، با همت مؤسسۀ حکمت زندگی و متخصصان مشاوره و روان‌شناسی آن مؤسسه و زير نظر آقای دکتر احسان بيک‌زاده صورت گرفته است.
اين مؤسسه علاوه بر مشاوره‌های تخصصی به برگزاری دوره‌های آموزشی شفقت‌ورزی، کتابخوانی، نمایش فیلم مرتبط نيز می‌پردازد و با همراهی توان‌يابان اين فعاليت‌ها در حال گسترش است.

بهداشت و سلامت

با کمک جناب آقای عبدالخالق‌زاده و پزشکان نيکوکار همکارشان و دندانپزشکان دانشکدۀ دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد زير نظر آقای دکتر علی کاظميان، دو طرح غربالگری شامل: بهداشت و سلامت برای بررسی شاخص‌های اين زمينه در توان‌يابان و دندانپزشکی برای بررسی وضعيت دهان و دندان 120 تن از آنان صورت گرفته که برای ادامۀ درمان به مراکز بهداشتی و تخصصی معرفی خواهند شد.

تسهيل‌گری شغلی

مجتمع توان‌یابان از نخستین سال‌های فعالیت خود، همواره برای تسهیل‌گری فرایند مهارت آموزی معطوف به کاریابی و کارآفرینی اجتماعی برای توان یابان، گام‌های جدی برداشته و در این جهت به اقدامات زير پرداخته است.

مرکز پیام

مجتمع در سال‌های گذشته برای اشتغال توان‌یابان اقدام به راه‌اندازی مرکز پیام کرده و با ۲۰ کانتر و کاربر آموزش‌دیده و ماهر و چهار خط ارتباط همزمان، امکان پاسخگویی آنلاین به مخاطبان و مشتریان در زمینه‌های مورد نیاز کارفرمایان مختلف را دارد. سازمان‌ها و شرکت‌های بخش خصوصی در راستای تقویت بخش برندینگ خود در زمینۀ مسئولیت اجتماعی در پروژه های «ارتباط با مشتریان» می‌توانند با عقد قرارداد، هم در صدد گسترش فعاليت‌های خود برآيند و هم زمينۀ کارآفرينی توان‌يابان را فراهم کنند.

کاريابی

کاریابی به کلیه فرآیند و مراحلی گفته می‌شود که کارجویا کارآموز توان‌یاب باید برای پیدا کردن فرصت شغلی مناسب و استخدام شدن طی کند. به‌این‌ترتیب، فرآیندی که سازمان‌ها و کارفرمایان برای پیدا کردن و جذب نیروی مناسب پشت سر می‌گذارند نیز کارمندیابی نامیده می‌شود. مجتمع در راستای تسهیل‌گری شغلی توان‌یابان از روش کاریابی در نهادهای بخش دولتی، خصوصی سعی می‌کند از ظرفیت‌های ارتباطی خود در جهت معرفی کارآموزان جویای کار در مشاغل اداری، خدماتی فروشندگی و نظایر اینها با توجه به نیاز کارفرمایان و توانایی توان‌یابان اقدام کند و ضمن پیگیری و مطالبه قانونی ناظر بر بکارگیری ۳۰ درصد از معلولین در مشاغل اداری و سازمانی مندرج در قانون جامع حمایت از معلولین فرهنگ کاریابی برای معلولین را در دستگاه‌ها و شرکت‌ها جا بیندازد.

کارآفرينی اجتماعی

کارآفرینی اجتماعی فرآیند دنبال کردن راه حل‌های خلاقانه برای مسائل اجتماعی است. به طور ویژه، کارآفرینان اجتماعی، ماموریتی برای خلق و نگهداری ارزش‌های اجتماعی در خود احساس می‌کنند و درست برعکس.
کارآفرینان سنتی که در دنیای کسب و کار، وظیفه خود را در خلق سود و بازگشت آن اندازه‌گیری می‌کنند، ولی کارآفرینان اجتماعی علاوه بر این، اثرگذاری مثبت در جامعه را نیز مد نظر دارند.
کارآفرینی اجتماعی اغلب اهداف گسترده در زمینه‌های اجتماعی، محیط زیستی و فرهنگی دنبال می‌کند و اغلب با بخش داوطلبانه و غیرانتفاعی در ارتباط و همکاری است. 

کسب و کارهایی که برای اقشار با نیازهای ویژه در جامعه از قبیل توان‌یابان به هدف توانمندشدن و امکان گذران زندکی و همچنین ایجاد حس معناداری و مفید بودن در جامعه اشتغال و کارآفرین همواره از اهداف و برنامه‌های اصلی مجتمع توان‌یابان از ابتدا بوده است.

حال خوب

وعدۀ غذايی

بچه‌های کارآموز هر روز صبح زود که با سرویس‌های مجتمع از نقاط مختلف شهر مشهد برای شرکت در کلاس‌ها و برنامه‌های مجتمع جمع می‌شوند، عملا فرصتی برای صرف وعده مقوی صبحانه ندارند. مجتمع از میانه سال 1401 با پشتوانه کمک خیرین مهربان و با مشورت و زیرنظر کارشناسان تغذیه برنامه هر روزه تهیه وعده صبحانه تا 200 نفر را پیش بینی و اجرا می‌کند. نفس اینکه کارآموزان و مربیان و در فضایی دوستانه و صمیمی برای آماده شدن برنامه روزانه صبحانه را در کنار هم میل کنند موجب نشاط و همدلی بیشتر در مجتمع و بالا رفتن بازدهی کارآموزان می‌شود.

حمل و نقل

از آن‌جا که مجتمع توان‌يابان تنها فضای آموزشی را برای عزيزان فراگير فراهم کرده، با تهیه و مناسب‌سازی سه دستگاه اتوبوس، با حمایت شهرداری مشهد، واحدی را برای آمدورفت توان‌یابان راه‌اندازی کرده و ایاب و ذهاب رايگان توان‌یابان از مناطق مختلف شهر مشهد در نوبت صبح رفت و نوبت بعدازظهر برگشت را بر عهده گرفته است.

جشن و اردو و بازارچه

در مناسبت‌های مختلف و برای ایجاد حس شادی و نشاط و افزایش روحیه همدلی گروهی در بین همه دانش‌آموزان، کارآموزان و اعضا مجتمع و همچنین از طریق مشارکت‌های مردمی در هر ماه دست کم یک جشن و جنگ داریم و برنامه تشرف دسته جمعی به حرم مطهر رضوی و برگزاری بازارچه‌های نیکوکاری جز برنامه‌های ثابت برای کارآموزان است.

ورزش

بخشی از ساختمان‌های مجتمع، برای فعاليت‌های ورزشی توان‌يابان مناسب‌سازی شده تا رشته‌های ورزشی مورد علاقه خود را زيرنظر مربیان کارآزموده آموزش ببينند. 

ورزش مورد علاقه و تخصصی توان‌یابان، رشتۀ «بوچیا» است که همیشه به عنوان جزیی از هویت اصلی مجتمع توان‌یابان شمرده شده و جوانان آموزش‌ديدۀ اين رشته، در مسابقات استانی و ملی و رقابت‌های بين‌المللی حضور يافته و مدال‌آور بوده‌اند.

علاوه بر آن، دوره‌های مستمر آموزش رشته‌های یوگا، دارت، تنیس روی میز و… هم در برنامۀ ورزشی توان‌يابان جای دارد

مدرسۀ زندگی

مديران مجتمع همواره کوشيده‌اند تا برنامه‌های گوناگون به مهارت‌افزايی توان‌يابان کمک کنند و در اين زمينه علاوه بر آموزش هنرها و دانش‌های رايج در مدارس و مراکز فنی و حرفه‌ای به برگزاری نشست‌هايی برای آموزش مهارت‌های زيستن در جهان امروز پرداخته‌اند.

برگزاری جلسات خودشناسی، مهارتهای ارتباط و گفت‌وگو، شفقت‌ورزی، کتاب‌خوانی، نمايش و تحليل فيلم با کمک متخصصان مؤسسۀ حکمت زندگی از جمله اين برنامه‌ها است.